• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Schema trainen core-stability (rompstabiliteit) 

Core-stability. Er wordt veel over gepraat. Maar wat is core-stability eigenlijk? En heeft het zin om het te trainen?

Wat is core-stability?

In de beweegleer wordt er vanuit gegaan dat alle spieren en gewrichten van het lichaam elkaar beïnvloeden. Dit wordt de ‘kinetic chain’ genoemd. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de spieren rondom je romp. Deze zorgen ervoor dat de krachten die op je onderlichaam komen goed door je bovenlichaam kunnen worden opgevangen. En andersom. Op die manier voorkom je dat je als een lappenpop heen en weer zwabbert. De spieren rondom het middenpunt (core) van je lichaam zorgen op dit manier voor stabiliteit (stability). Grof gezegd bestaan ze uit je diepe bil-, buik- en rugspieren.

Core stability oefeningen

Schema core-stability trainen (12 weken) voor wielrenners

Sportzorg.nl heeft een uigebreide collectie filmpjes waarin verschillende core-stability oefeningen worden uitgelegd. De Beweegspecialist uit Amsterdam, gespecialiseerd in de training en begeleiding van wielrenners, heeft op basis van deze filmpjes twee oefenprogramma’s samengesteld die je zelf kunt doen om je core-stability te trainen.

Er is keuze uit een programma voor beginners en een programma voor gevorderden. Het oefenprogramma duurt twaalf weken. Gedurende deze periode oefen je drie keer per week.

Mocht je tijdens het programma geblesseerd raken stop dan met oefenen en zoek contact met je (sport)arts of (sport)fysiotherapeut. Mogelijk is een op maat gemaakt programma in jou geval dan een betere optie.

Download het complete schema trainen core-stability in PDF.  

Eelco Weijmans, De Beweegspecialist, Amsterdam

Met dank aan sportarts Eelco Weijmans en fysiotherapeut Florian Smits van De Beweegspecialist, Amsterdam.

Bij De Beweegspecialist kunt u o.a. terecht voor sportmedische begeleiding. Sportarts Eelco Weijmans verzorgt sportkeuringen, sportmedische onderzoeken en (blessure) consulten.

De sportmedische zorg bij de Beweegspecialist voldoet aan het SCAS-keurmerk. Daarnaast zijn zij lid van de FSMI. Dat wil zeggen dat de zorgverzekeraars (een deel van) de kosten vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Hoeveel precies is afhankelijk van je polisvoorwaarden.

Meer informatie over De Beweegspecialist

Zoek een sportzorgprofessional