• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures, Professionals, Wielrennen

Kniepijn tijdens het fietsen

Of je nu op de racefiets over de weg rijdt, per mountainbike door het bos fietst, op de gravelbike meerdere ondergronden trotseert of traint voor de triathlon op een speciale tijdritfiets (TT); de blessures die ontstaan, komen in verschillende vormen voor. 

Ongeveer twee derde van alle blessures ontstaat door een acuut moment, oftewel een valpartij, al dan niet voorafgegaan door een botsing met een andere weggebruiker of een (verkeers)object. De meest voorkomende regio van blessures bij acute klachten is, niet verrassend, de schouder. Meer specifiek de sleutelbeenbreuk. Op de voet gevolgd door hoofdletsel (meestal een lichte hersenschudding) en overige schouderklachten zoals een breuk of een dislocatie (schouder uit de kom).

Eén derde van de klachten ontstaat dus min of meer geleidelijk en anders dan bij de acute klachten, is het soms lang niet altijd duidelijke wat de onderliggende reden is. Overmatig belasten (verkeerde belasting-belastbaarheid verhouding), een suboptimale fietsafstelling of ondeugdelijk of verkeerd materiaal behoren tot de mogelijkheden. Met stip op één staan knieklachten, op gepaste afstand gevolgd door rugklachten en heupklachten of liesklachten.

Expertisepartner Sportgeneeskunde Midden Nederland vertelt je er meer over in deze blog.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Kniepijn tijdens het fietsen

Knieklachten

Percentueel komt pijn aan de voorkant van de knie, rondom de knieschijf, het meeste voor. Fietsers hebben een tweetal theorieën bedacht en die heeft Sportgeneeskunde Midden Nederland verder onderzocht.

  1. Afstellen van de fiets: zadel omhoog
  2. Meten of de voorkant van de knie niet voorbij het hart van de pedaalas komt met de trappers in horizontale positie

Sportgeneeskunde Midden Nederland is 1 van de organisaties waar sportartsen actief zijn. Zoek voor een organisatie bij jou in de buurt.

Fietspositiemeting

Een fietspositiemeting kan bijdragen in het verminderen van de pijnklachten aan de knie. Soms ligt het niet zozeer aan de afstelling van de fiets, maar aan andere factoren. Bij een sportmedische instelling voeren ze uitgebreid lichamelijk onderzoek om de factoren te bepalen die bijdragen aan de pijnklachten.

Lees meer op de website van Sportgeneeskunde Midden Nederland.


Auteur
Sportgeneeskunde Midden Nederland
Zoek een sportzorgprofessional