• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures, Professionals

[video] Likdoorn, als een doorn in je voet

Likdoorn is een huidletsel en een veelvoorkomende klacht, die je ook wel kent onder de naam eksteroog

In deze nieuwe video van Voetencentrum Wender vertelt podotherapeut Marieke samen met Babet meer over de oorzaken en mogelijkheden om een likdoorn te behandelen en het in de toekomst te voorkomen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
[video] Likdoorn, als een doorn in je voet

Ontstaan van een likdoorn

Zijn je voeten te lang in de verdrukking? Dan kunnen er pijnlijke klachten ontstaan. Een likdoorn is een kegelvormige eeltplek die naar binnen is gegroeid. Het ontstaat door langdurige wrijving en druk op dezelfde plek. Belangrijk is om ook naar je schoenen te kijken, schoenen zorgen vaak voor druk. De plek van de likdoorn kan dan meer vertellen over de pasvorm van de schoen.

Likdoorn behandelen

Er zijn verschillende manieren om een likdoorn te behandelen. “Wij kunnen ons voorstellen dat jezelf op zoek gaat naar de oplossing met een likdoornpleister of likdoornzalf. Daarbij wordt compleet vergeten wat de oorzaak van een likdoorn is, namelijk de druk. Het is belangrijk om de oorzaak achter de druk te vinden, zodat de likdoorn ook op langere termijn niet terugkeert. Mocht je toch gebruik willen maken van een likdoornpleister of andere oplossing let er dan op dat er niet te veel salicylzuurzalf in zit. Dit zorgt ervoor dat vooral de goede huid verweekt en doet niet zoveel voor de likdoorn", vertelt Marieke.

Inzet podotherapeut behandeling likdoorn

De podotherapeut kan de likdoorn weghalen en de oorzaak achter de druk onderzoeken. Afhankelijk van de oorzaak kan de podotherapeut de volgende behandelingen inzetten: een orthese, schoenadvies of een podotherapeutische steunzool. Daarnaast kan tijdelijk vilttherapie toegepast worden om druk te voorkomen wanneer je bijvoorbeeld op nieuwe schoenen of een op maat gemaakte steunzool wacht.

Heb jezelf last van een likdoorn en wil je hier graag vanaf? Zoek een podotherapeut bij jou in de buurt. 

De hele video over likdoorn is te zien op de website van Voetencentrum Wender.

Bekijk ook de eerder verschenen video over shin splints (MTSS) oftewel scheenbeenvliesontsteking en over ingegroeide teennagel.


Auteur
Voetencentrum Wender
Zoek een sportzorgprofessional