• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportmedisch Netwerk Zoetermeer
 

Wat is het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer?

Om je als sporter in Zoetermeer e.o. zo goed en efficiënt mogelijk te kunnen helpen is er het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer. Dit netwerk zorgt ervoor dat wanneer je een blessure/pijntje hebt je zo snel mogelijk geholpen wordt door de juiste sportzorgprofessional.

Het netwerk bestaat uit verschillende zorgverleners zoals sportartsen en (sport)fysiotherapeuten die samenwerken met de sportverenigingen van Zoetermeer.

In de toekomst zal dit netwerk worden uitgebreid met andere disciplines, zoals sportpodologen, sportdiëtisten, sportmasseurs, etc.

Je zult je als sporter afvragen waar je heen moet gaan met jouw blessure/pijntje of vraag, maar gelukkig kun je bij iedereen terecht. Het doel van het netwerk is namelijk om jou zo snel mogelijk door te verwijzen naar de juiste persoon zodat je weer zo snel mogelijk kunt sporten.

Het netwerk is er voor alle sporters; amateur en professioneel. Kortom, voor advies, begeleiding en antwoorden kun je altijd terecht bij het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer.

 

Deelnemers Sportmedisch Netwerk Zoetermeer

Op onderstaand Google Maps kaartje tref je de sportzorgprofessionals, aangesloten bij het Sportmedisch Netwerk Zoetermeer, aan. Er is een onderverdeling tussen (sport)fysiotherapie (blauw) en sportmedische instelling, sportarts (groen).

 

Uitnodiging woensdag 23 mei:  “Fit in de basis” 

Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer organiseert op woensdag 23 mei de lezing “Fit in de basis”. De lezing gaat over sport, fitheid en blessurepreventie.  Nieuwe inzichten op het gebied van rekken, meten van het prestatievermogen en preventieve krachttraining komen hierin aan bod.

De lezing wordt gegeven door de sportfysiotherapeuten en sportartsen uit het  Sport Medisch Netwerk Zoetermeer. Koppeling van de theorie naar de praktijk is het speerpunt van de avond. Goede blessurepreventie kan van grote waarde zijn en daarbij is kennisoverdracht weer essentieel. Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer kan u hierover professioneel informeren. 

Locatie: 24Fitclub Healthy Active Lifestyle Center, Louis Braillelaan 100, 2719 EK Zoetermeer. Vanaf 19:00 uur bent u welkom. Het programma begint om 19:30 uur

Programma “Fit in de Basis”


Welkomstwoord
24 FITCLUB Healthy Active Lifestyle Center

Poster presentatie 1: De zin en onzin van het rekken.
Pascal Matla & Kitty Daane

Poster presentatie 2: De Drop-Jump Screening  test, als preventief middel in de sportpraktijk.
Marcel Thomas

Poster presentatie 3: Krachttraining, squat en de relatie met knie en wervelkolom belasting.
Marion Dal & Barry Faas

De maximale inspanningstest en de informatie over uw conditie
Sportarts

Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer bestaat uit sportfysiotherapeuten, sportartsen, de vereniging voor sportgeneeskunde en de gemeente Zoetermeer.

Aanmelden kan t/m 21 mei 2018 onder vermelding van uw naam, (sport)organisatie en aantal personen via het inschrijfformulier

Ik ontmoet u graag op 23 mei bij 24Fit Active Lifestyle Center

Michael Leckie
Adviseur Sportontwikkeling gemeente Zoetermeer.

Geachte mevrouw / heer

Op 29 november 2017 organiseerde het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer een succesvolle lezing "Ouderen en Sport". Deelnemers werden geïnformeerd over de fysieke benadering van deze specifieke groep. Blessures kunnen een groot probleem vormen in sport in het algemeen. Ze kunnen een reden zijn voor verminderd plezier in het beoefenen van sport en kunnen er ook voor zorgen dat sporters bij een sportorganisatie afhaken als lid. Voor sporters, maar ook voor sportaanbieders is het voorkomen en behandeling van blessures dus een altijd belangrijk en actueel thema. Goede blessurepreventie kan van grote waarde zijn en daarbij is kennisoverdracht weer essentieel. Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer kan u hierover professioneel informeren. 

Lezing ouderen en sport

Sport en bewegen helpt je om fit te blijven. Juist op een oudere leeftijd is deze vitaliteit van belang. Als gevolg van de vergrijzing zien wij meer ouderen in de sportpraktijk en zijn zij door de populariteit van de mastercategorieën in verschillende takken van wedstrijdport meer vertegenwoordigd.

Ouder worden brengt verandering van fysieke kenmerken met zich mee. De laatste jaren wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze aspecten, in relatie tot sporten en ouderen. De sporter wordt ouder, maar de aanpak vernieuwd!

Lezing 1: Barry Faas,  sportfysiotherapeut  

Ouder worden anno 2017

Lezing 2: Kitty Daane en Pascal Matla, sportfysiotherapeut

Sport en gezondheid. Uitleg over verschillende aandoeningen en wat wij met bewegen hieraan kunnen doen. Wat voor invloed heeft bewegen op de gezondheid?

Lezing 3: Peter van Veldhoven, sportarts                                                          

Veilig sporten en de sportkeuring. Welke gevaren zijn er in het sporten en ouder worden, wat is de waarde van een sportkeuring en hoe ziet deze eruit?

Lezing 4: Yvette Kilian, sportdiëtist

Voeding & sport voor ouderen

Bekijk de presentaties:

Voor meer informatie over het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer ga je naar: www.sportzorg.nl/zoetermeer  

Op woensdag 8 februari 2017, organiseerde het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer een Sportblessurepreventie –behandeling bijeenkomst voor trainers & coaches van Zoetermeerse sportaanbieders. Hockeyvereniging MHCZ was de gastorganisatie. Juist de trainers en coaches staan het dichtste bij de sporters en weten precies wat er in de praktijk gebeurd. Zij kunnen de kennis over dit netwerk meenemen en uitdragen binnen hun sportorganisatie.

Tijdens deze bijeenkomst was er eerst een presentatie van Marion Dal, Fysio Life Balance, over de In’s en out’s van de Warming-up. Is het nodig, wat hoort er in een warming-up? Cooling-down, is het nodig?

Heel veel sporters krijgen te maken met heup of liesklachten. Hoe ontstaan deze eigenlijk? Aan de hand van een uitleg over de anatomie door Feikje Riedstra, Sport Medisch Centrum Leiden, werd de werking verduidelijkt en waar op te letten om een blessure te voorkomen.

Wanneer je een heup- of liesblessure hebt opgelopen wil je daar ook weer vanaf geholpen worden. Welke risico’s je mee te maken kan krijgen en hoe het herstel bevorderd kan worden presenteerde Barry Faas, Aartsen Praktijk voor Fysiotherapie.

Leander Bakkeren, hockeytopsporter en jammer genoeg ook “blessure-expert” legde in een interview vorm met Pascal Matla, Corpus Activum, uit hoe hij zijn blessures met de juiste (para)medische ondersteuning steeds weer te boven is gekomen.

Alle presentaties kan je hieronder downloaden.

 

Voor meer informatie over het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer ga je naar: www.sportzorg.nl/zoetermeer  

Foto's

Op dinsdag, 10 december 2013, organiseerde het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer een Sportblessurepreventie –behandeling bijeenkomst voor trainers & Coaches van Zoetermeerse sportaanbieders. Pro Patria was de gastorganisatie. Juist de trainers en coaches staan het dichtste bij de sporters en weten precies wat er in de praktijk gebeurt. Zij kunnen de kennis over dit netwerk meenemen en uitdragen binnen hun sportorganisatie. Tijdens deze bijeenkomst was er eerst een presentatie van sportartsen van MCH (Medisch Centrum Haagalanden) en SMA (Sport Medisch Adviescentrum Rotterdam). Hierna was er een presentatie van over belastbaarheid en belasting van de sporter. Laura van Leeuwen (Pro Patria) voormalig topturnsters op zowel Wereld als Olympisch niveau gaf een presentatie over de blessures waar zij in haar sportcarrière mee te maken heeft gehad. De laatste presentatie ging over corestability. Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Zoetermeer, Fysiotherapie Corpus Activum, Rayer Healthcare, Vereniging voor sportgeneeskunde, Aartsen Praktijk voor Fysiotherapie, Praktijk voor Fysiotherapie Move4Life / KBC (Kennis en Behandel Centrum) Haaglanden, Sport Medisch Centrum Leiden, Sport Medisch Adviescentrum Rotterdam, Medisch Centrum Haaglanden. Deze organisaties werken samen om de informatie, lijnen en benodigde zorg tussen Zoetermeerse sporters en zorgorganisaties zo kort mogelijk te houden.

Op dinsdag 17 juli 2014 organiseerde het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer een blessurepreventie, -behandelings informatieavond bij SV DSO in Zoetermeer. Van deze bijeenkomst, speciaal bedoeld voor sporttrainers en coaches, was het thema: Verrek, die hamstring.

De presentaties werden verzorgd door Robert van Oosterom (sportarts bij Medisch Centrum Haaglanden) Marcel Thomas (sport fysiotherapeut Move4life), Pascal Matla (Corpus Activum) en Emmy Wateler (medisch Trainingscentrum Zoetermeer). Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer is in samenwerking met de vereniging voor sportgeneeskunde www.sportzorg.nl/zoetermeer als vraagbaak beschikbaar voor alle sportmedische vragen. Het netwerk verzorgt periodiek informatiebijeenkomsten voor sportaanbieders in Zoetermeer.

 

Op 21 januari 2015 organiseerde het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer een bijeenkomst over sportblessurepreventie en –behandeling. Korfbalvereniging De Meervogels was de gastvrije gastvereniging voor deze door sportaanbieders heel goed bezochte bijeenkomst. Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer verzorgde presentaties over veel voorkomende blessures bij veldsporten en met name bij korfbal.

  • Sportarts Carola Dijkers (Sportarts Sportmedisch Adviescentrum Rotterdam) gaf uitleg over sportmedisch onderzoek bij jeugd en jongeren.
  • Monique Obdeijn, een topniveau korfbalspeelster werd in een interview bevraagd over haar sportverleden, sportblessures en de behandeling hiervan.
  • In de presentatie van Kitty Daane (Medisch Trainings Centrum Zoetermeer) werd dieper ingegaan op de specifieke veldsportblessures.
  • Barry Faas van (Aartsen praktijk voor Fysiotherapie) behandelde het onderwerp Talentontwikkeling, medische kansen en valkuilen. Hij ging hierin dieper in op wat het (lichamelijk) voor een kind kan betekenen wanneer deze aan topsport doet.

Download hieronder de presentaties:

Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer verzorgt jaarlijks verschillende bijeenkomsten in Zoetermeer voor sportaanbieders om hen te informeren over sportblessurepreventie en om de verbinding tussen sport- en sportzorgaanbieders zo kort mogelijk aan te bieden.

Op 9 december 2015 organiseerde het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer een bijeenkomst over sportblessurepreventie en –behandeling. Drakenbootvereniging The Dutch Dragons was de gastvrije gastvereniging voor deze door sporttrainers en -coaches heel goed bezochte bijeenkomst. Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer verzorgde presentaties over regelmatige voorkomende blessures bij sporten.

  • Sportgeneeskunde arts in opleiding Belle van Meer (Medisch Centrum Haaglanden) gaf een presentatie voorste kruisband blessures, een veel voorkomende blessure bij veld- en contactsporten.
  • Anita Vaneman-Hoefsloot, The Dutch Dragons, gaf een presentatie over bij deze sport, drakenbootvaren, regelmatig voorkomende blessures. Kijk ook eens op www.thedutchdragons.nl.
  • Marije van Loon – Langen (sport)diëtist van www.dieetistopsport.nl gaf een presentatie over de onlosmakelijke voeding -en drankbenodigdheden voor de (top) sporter. Omdat dit een heel veelzijdig onderwerp is en vaak ook sportspecifiek kan zijn kan je voor informatie hierover met haar of een van de collega’s via bovenstaande website contact opnemen.
  • Barry Faas van (Aartsen praktijk voor Fysiotherapie) en Marcel Thomas (Praktijk v. Fysiotherapie Move4Life / KBC (Kennis en Behandel Centrum) Haaglanden) gaven een presentatie over “De Brede Rug” veel sportblessures hebben te maken met de rug en lichaamshoudingen. In een heel interactie presentatie gaven zij aan de hand van verschillende stellingen helderheid over het voorkomen en behandelen van rugblessures.

De presentaties en overige informatie kunt u hieronder downloaden:

Het Sport Medisch Netwerk Zoetermeer verzorgt jaarlijks verschillende bijeenkomsten in Zoetermeer voor sportaanbieders om hen te informeren over sportblessurepreventie en om de verbinding tussen sport- en sportzorgaanbieders zo kort mogelijk aan te bieden.

 

Zoek een sportzorgprofessional