Sportdiëtist

Heb jij wel eens nagedacht hoe jij je sportprestatie kunt verbeteren door voeding? Wil je meer weten hoe je gezond en lekker kunt eten en toch goed presteren in je sport? Vind je dat het te lang duurt voordat je hersteld bent na een training of wedstrijd?? Of wil je weten hoe jij jouw sportieve doelen kunt behalen met behulp van een goed voedingspatroon? De sportdiëtist kan je daarbij helpen. Een sportdiëtist is dé specialist op het gebied van voeding en sport.

Wat doet een sportdiëtist? 

De sportdiëtist kijkt samen met jou of jouw voeding wel voldoende voedingsstoffen (vitamines en mineralen) en energie (brandstoffen) en bouwstoffen (eiwitten en mineralen) levert voor het herstel van je spieren. Wanneer de sportdiëtist eventuele tekorten en/of overschotten in je voeding in kaart gebracht heeft, stelt zij/hij samen met jou een voedingsplan op. Hierbij wordt rekening gehouden met jouw voedingsvoorkeuren en tegenzinnen, je dagindeling, en natuurlijk jouw persoonlijke sportieve doelen. Daarnaast wordt ook je gewicht, taille, lengte en vetpercentage gemeten om te kijken hoe je nog meer winst kunt maken in jouw sport..

Met welke vragen kan ik bij de sportdiëtist terecht?

Met onder andere de volgende voedingsvragen kan jij bij een sportdiëtist terecht:

  • Heb ik extra vitamines nodig?
  • Hoe kom ik van mijn maag- en darmproblemen af?
  • Hoe bereik en behoud ik het juiste lichaamsgewicht?
  • Hoeveel eiwitten heb ik nodig voor spieropbouw?
  • Wat moet ik eten om mijn trainingen beter vol te houden?
  • Is het zinvol om sportdranken te gebruiken?

Wanneer je nog meer vragen hebt over jou voedingspatroon kan je altijd contact opnemen met een sportdiëtist bij jou in de buurt.

Vergoeding

Tegenwoordig kun je zonder verwijzing van een (sport)arts naar de sportdiëtist. Maar kijk dan wel even in je polis of dit vergoed wordt. Soms kan het wel handiger zijn i.v.m. bepaalde klachten of bloeduitslagen dat je een verwijzing van de (sport)arts meeneemt naar je eerste gesprek met een sportdiëtist. Wanneer er sprake is van een medische indicatie kan het zijn dat de sportdiëtist ook vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar. Het is altijd raadzaam om eerst bij je zorgverzekeraar na te gaan of een bezoek aan de sportdiëtist van je eigen risico afgaat.

Waar vind je een sportdiëtist? 

De sportdiëtisten zijn aangesloten bij de Vereniging Sportdietetiek Nederland (VSN)

 

VSN

De Vereniging Sportdiëtetiek Nederland (VSN) is een jonge vereniging waarin sportdiëtisten zich verenigd hebben. Het doel van de vereniging is: opleiding, kennisoverdracht, kwaliteitsbewaking en profilering van de sportdiëtetiek. De vereniging neemt deel aan diverse multidisciplinaire overlegorganen op het gebied van de sport(geneeskunde).

Meer informatie via www.sportdietetiek.nl.

 

 


Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: