Sportpodotherapeuten

Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van “de sport” erg belangrijk. Iedere sport kent zijn eigen bewegingen, schoeisel, atributen, ondergrond en regels. Zo kan eenzelfde blessure, bv. overbelasting van de achillespees, voorkomen bij een tennisser, turner of wielrenner. De begeleiding is echter bij alle drie verschillend. Dit is ook niet zo vreemd als men het gebruikte sportschoeisel bekijkt, dit varieert van een harde carbonschoen tot een soepel turnschoentje. Een “one-size-fit-all” behandeling bestaat dan ook niet. Een sportpodotherapeut kent “de sport” en stemt de begeleiding af op uw situatie.

Kan ik alleen met voetproblemen bij een sportpodotherapeut terecht?

Nee, ook voor klachten aan de benen, knieen, heup en (lage) rug kunt u bij de sportpodotherapeut terecht. Een voet beweegt nooit alleen maar maakt altijd onderdeel uit van een zogenaamde beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders problemen geven. Een “overpronerende” voet tijdens het hardlopen kan de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. Uw sportpodotherapeut bekijkt de gehele beweegketen en kijkt naar de oorzaak van uw klacht zodat deze behandeld kan worden.

Ik heb geen klachten heeft consultatie van een sportpodotherapeut dan zin?

Vaak kwamen mensen pas bij de sportpodotherapeut terecht als er klachten waren. Gelukkig weten ook steeds meer sporters de sportpodotherapeut te vinden om hun blessures voor te blijven of hun prestatie te verbeteren.
Dit wordt bereikt door het verbeteren van de voetstand/beweegpatronen.

Wat kan een sportpodotherapeut doen?

Het aanmeten van sportinlays, het analyseren van uw (hard)looppatroon en het geven van blessurepreventie-adviezen zijn enkele voorbeelden hiervan
De sportpodotherapeut zal zich steeds richten op de bewegingen die voor uw sport belangrijk zijn, het schoeisel en de “kaders” van de sport. De behandeling of adviezen worden hierop afgestemd.

Inlays bij sporters

Inlays worden al zo’n 150 jaar voorgeschreven voor het behandelen van verschillende klachten van de voet, benen en onderrug. Bij het behandelen van overbelastingsklachten bij sporters worden sportinlays steeds vaker toegepast met goed succes.

Zijn sportinlays anders dan inlays voor het dagelijks gebruik?

Ja, deze zijn anders. Bekijk maar eens de grote verschillen tussen wandelen, hardlopen, wielrennen, turnen, golfen en schaatsen. Verschillende sporten met alle hun eigen bewegingen, (loop)snelheden en schoenen. Waar een sportinlay de sporter tijdens het wielrennen goed corrigeert kan deze inlay zelfs een averechts effect hebben bij gebruik in een hardloopschoen.

Wat is de juiste sportinlay?

Er zijn veel verschillende soorten inlays op de markt, maar wat is nu de juiste sportinlay? Het antwoord op deze vraag lijkt voor de hand te liggen: hij moet doen waar hij voor gemaakt is. Bij een sporter kan dit inhouden dat u van uw blessure herstelt of, bij preventief gebruik, voorkomt dat er (overbelasting)blessures ontstaan. Zoals ieder persoon anders is, iedere sport zijn eigen sportspecifieke bewegingen en schoeisel kent, zo is ook de sportinlays niet “standaard”. De sportinlay dient afgestemd te worden op uw persoon, sportbeoefening en sportschoeisel.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Vanaf 1 juni 2011 is de sportpodotherapeut vrij toegankelijk en is een verwijzing niet meer noodzakelijk.

Wordt sportpodotherapie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per polis. Voor een overzicht
verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden, deze zijn meestal ook op de website van uw zorgverzekeraar vermeld.

Waar vind ik een sportpodotherapeut?

Een erkend sportpodotherapeut heeft de postbachelor sportpodotherapie met succes gevolgd.

Sportpodotherapeuten worden gecertificeerd door de SCAS. De SCAS houdt zich sindsdien bezig met het onpartijdig vaststellen van de vakbekwaamheid van professionals die zich richten op de begeleiding van sporters en de behandeling van sportblessures, alsmede het onpartijdig vaststellen van de kwaliteit van instellingen, van producten en van opleidingen voor professionals in de sportgezondheidszorg. Meer via: www.scascertificering.nl.

Zoek een sportpodotherapeut.

Video's over sportpodotherapie

Nederlandse Vereniging van Sportpodotherapeuten (NVvSP)

Onze Missie:

  • Sportpodotherapie is een bekend begrip, niet meer weg te denken uit de sportgeneeskunde;
  • De sportpodotherapeut is een vast onderdeel van een sportmedisch team;
  • De sportpodotherapeut gaat als onderdeel van het sportmedisch team mee naar de Olympische spelen in 2012 in Londen;
  • Ieder SMA (sportMedisch Adviescentrum) of SMI (SportMedische Instelling) heeft een samenwerking met een sportpodotherapeut, intern of op afstand.


Meer informatie via: www.nvvsp.org.


Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: