• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Alle tips op een rij voor een goede voorbereiding op de Vierdaagse Nijmegen

Deelnemen aan de Vierdaagse Nijmegen is leuk en gezond. Voor, tijdens en na het evenement is het echter belangrijk goed stil te staan bij een aantal tips, om op een verantwoorde manier te genieten van het evenement. Lees deze tips goed, maar wees er altijd van bewust dat je bij sportactiviteiten zelf primair verantwoordelijk bent voor je gezondheid. 

Via Vierdaagse

Via Vierdaagse is hét training- en voorbereidingsprogramma voor de Vierdaagse Nijmegen. Via Vierdaagse biedt debutanten aan de Vierdaagse Nijmegen de mogelijkheid onder professionele begeleiding te trainen voor deelname aan dit evenement.

Met een passend trainingsprogramma, online begeleiding door een team van experts, een digitaal logboek en gratis toegang tot enkele voorbereidingsevenementen kunt u zich optimaal voorbereiden. Daarnaast geniet u tijdens de Vierdaagse Nijmegen van extra verzorging op het Via Vierdaagse verzorgingspunt (Pluspoint) langs de route. Het inschrijfgeld voor Via Vierdaagse bedraagt € 199,-. Dit is inclusief het gegerandeerde startbewijs voor de 101ste Vierdaagse.

Meer informatie  op: www.viavierdaagse.nl

Trainingsschema voor de Vierdaagse Nijmegen

Sportarts, en Vierdaagse Nijmegen wandelaar, Ed Hendriks heeft een trainingsschema gemaakt. 

Tips over blessures, kleding, schoeisel en nog veel meer

  • Heb je klachten aan voeten, scheenbeen, enkels, rug, schouders, spieren of andere delen van het bewegingsapparaat, waarvan je vermoedt dat die komen door het wandelen?
  • Komt je maar niet van een blessure af?
  • Wil je weten of je wel genoeg drinkt tijdens het wandelen?
  • Of je met een (chronische) aandoening wel kunt wandelen?
  • Zijn je klachten wat vaag?

Kijk dan op onze speciale wandelpagina voor een antwoord!

Het is belangrijk dat je jezelf afvraagt of je op een verantwoorde en gezonde manier wandelt. Hierbij maakt het niet uit of je een beginnende, recreatieve of prestatiegerichte wandelaar bent.

Op onze speciale wandelpagina vindt je uiteenlopende tips over:

  • voorkomen van blessures bij wandelen
  • wat te doen bij een blessure
  • praktische tips over kleding, schoenen, sokken, lichaamsverzorging en training

Tips voor wandelen in diverse seizoenen

Elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken. In de zomer kan het erg warm zijn en kun je tijdens het wandelen last hebben van insecten. In de winter kan het erg koud worden, toch wil je naar buiten om een wandeling te maken. Wat dan? 

Sportzorg.nl heeft alle zomerse en winterse tips voor je op een rij gezet.

Voedingstips

De voeding van iedere sporter begint met een gezonde basisvoeding. Sport je op recreatief niveau, dan zul je genoeg hebben aan een gezonde voeding in de basis. Wil je meer, wil je je prestaties verbeteren, langer op een intensief niveau kunnen trainen of een sneller herstel na een zware inspanning? Dan kan een goede sportvoeding je helpen.

De basis voor een gezond lichaam is een gezonde voeding. Een gezonde basisvoeding levert je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vocht en voedingsvezels. Iedereen heeft al deze voedingsstoffen nodig.

Wanneer de basisvoeding in orde is, heb je een goede basis gelegd voor optimale sportprestaties.

Alle informatie over voeding en blogs van sportdietisten over uiteenlopende onderwerpen tref je aan op: www.sportzorg.nl/sportvoeding.

Een sportarts is er ook voor wandelaars

Op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional vind je verwijzingen naar een sportarts, werkzaam bij een Sportmedische Instelling (SMI). Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts. Dit is met name raadzaam als je al een tijdje last hebt van blessures/pijntjes of als je al problemen hebt met je gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart/vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, eerder opgetreden hart/vaatziekten, dan wel veel voorkomen hiervan in de familie. Meer over het werk van de sportarts op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts

Is een sportmedisch onderzoek nuttig?

  • Wil je meer gaan sporten (bv. een marathon lopen of de Vierdaagse Nijmegen) of wil je met sporten beginnen?
  • Ben je ouder dan 35 jaar en wil je (na een periode van inactiviteit) gaan sporten?
  • Of heb je klachten of een ziekte en wil je gaan sporten?

Dan kan het verstandig zijn een sportmedisch onderzoek te laten verrichten door een sportarts werkzaam in een sportmedische instelling. 

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk jouwlichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Dit kunt je doen door een sportmedisch onderzoek door een sportarts, werkzaam in een sportmedische instelling, uit te laten voeren. Sportmedische onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest met of zonder ademgasanalyse en hartfilmpje. Lees meer over sportmedische onderzoeken.

Voetverzorging

Wandelen is gezond voor lichaam en geest, maar ook wandelen kan blessures met zich mee brengen. Zeker wanneer je in training bent naar een grote prestatie zoals de Vierdaagse Nijmegen hebben de voeten veel te verduren. Het lichaam moet wennen aan de zware belasting. Daarom is het opbouwen van de belasting belangrijk, zodat het lichaam geleidelijk went aan de grote belasting. Hierdoor kunnen de pezen, banden en gewrichten wennen aan de belasting en sterker worden. Maar als er een klein “foutje” zit in de anatomie van de voeten en/of benen of als er is sprake van teveel of weinig beweging in bepaalde (voet)gewrichten, dan kunnen er problemen ontstaan tijdens de opbouw. Indien dit wordt genegeerd kan dit leiden tot een overbelastingsblessure.

Lees het hele artikel met tips van de sportpodotherapeut.

Stel je vraag aan de digitale sportarts

Heb jij tijdens het wandelen regelmatig last van blessures of heb je vragen over hoe je dit kan voorkomen? Stel dan je vraag aan onze online sportarts. Je kan al je sportmedische vragen online stellen en je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord. De meest gestelde vragen en de antwoorden worden op Sportzorg.nl vermeld met het antwoord van de sportarts. Zo help je niet alleen jezelf, maar heel sportief Nederland. Klik om je vraag te stellen.

Bepaal je risico op plotse hartdood

Sporten / bewegen is gezond. Het zorgt voor een goede lichamelijke conditie en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Toch worden we elk jaar weer een aantal keer opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter. Per jaar komt dit zo’n 150-200 keer voor.
De oorzaak van plotse hartdood is sterk afhankelijk van de leeftijd van de sporter:

  • Bij sporters / mensen die bewegen jonger dan 35 jaar is dit meestal het gevolg van een aangeboren hartafwijking;
  • Bij sporters / mensen die bewegen ouder dan 35 jaar betreft het bijna altijd een vernauwing van de kransslagaders die het hart van bloed voorzien. Hierdoor kan er niet voldoende zuurstof naar de hartspier gevoerd worden en kan een hartinfarct optreden.

In 80% van de gevallen is plotse hartdood tijdens of vlak na sporten het gevolg van een hartinfarct. Eigenlijk is sport dus niet zozeer de oorzaak van de acute hartdood, maar het onderliggende hartlijden.
Er is een vragenlijst ontwikkeld die jou kan helpen te bepalen of je een risico loopt op plotse hartdood bij sportieve activiteiten. Beantwoord de vragen en kijk vervolgens hoe het advies voor jou luidt. Ga naar de vragenlijst.

Gezond wandelen. Praktisch handboek voor de wandelaar

Nederland telt miljoenen wandelaars. Velen gaan wekelijks uren op pad. Met tal van goede redenen. Naast plezier is gezondheid een heel belangrijke. Gezond wandelen geeft wandelaars inzicht in de gezondheidsaspecten van de wandelsport in de breedst mogelijke zin. Denk aan advies op het gebied van uitrusting, training en voeding, wat te doen bij hitte of kou en het voorkomen van blessures.

Gezond wandelen is een compleet handboek voor alle wandelaars die op een gezonde manier hun sport willen beoefenen. Niet in de laatste plaats dankzij een overzichtelijke indeling, vele praktische tips, tientallen heldere illustraties en foto’s en een uitgebreide woordenlijst en index. Of je nu af en toe een korte wandeling maakt of regelmatig langere afstanden aflegt; of je nu gezond bent of kampt met ongemakken; of je nu jong bent of oud… iedereen die op een gezonde manier wil genieten van de wandelsport kan met dit boek zijn voordeel doen. Daarnaast is het boek een waardevolle bron voor iedereen die zich bezighoudt met de begeleiding van wandelaars, zoals wandelsportinstructeurs en paramedici.

Bestellen
Bestellen kan via: www.sportsmedia.nl/gezondheid-en-beweging/gezond-wandelen/

Zoek een sportzorgprofessional