• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hardlopen

Hardlopen is leuk en gezond. Toch ontstaan er bij lopen ook wel eens blessures. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om de kans op een blessure te verkleinen. En als je toch een blessure oploopt, kun je zelf vaak meewerken aan een voorspoedig herstel.

Bij hardlopers betreft het meestal overbelastingsblessures, die ontstaan als gevolg van het talloze malen afzetten met, en landen op, de voeten waardoor enkels, knieën, heupen en de de rug extreem belast kunnen worden. Als je de blessurepreventieve adviezen uit dit artikel opvolgt (zoals warming-up en trainingsopbouw), loop je in ieder geval geen onnodig risico op blessures! Als er toch overbelastingsblessures ontstaan, is het belangrijk dat je weet hoe je een beginnende blessure kunt herkennen; je kunt dan snel maatregelen treffen om erger te voorkomen.

Trainingsschema's

Naast het feit dat hardlopen gezond, leuk en ontspannend is, vraagt de sport veel van je lichaam. Het bewegingsapparaat wordt erdoor belast en de prestatie vraagt een forse inspanning van de hart- en bloedvaten. Het is dan ook belangrijk dat je op een verantwoorde manier begint met hardlopen. Klik hier voor hardloopschema's gemaakt door sportarts Guido Vroemen.

Mentaal sterk aan de start

Elke hardloper kent het, je bent aan het trainen of een wedstrijd aan het lopen en merkt dat je gedachtes afdwalen. Hoewel dit normaal is om te doen, kan het je prestatie positief of negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om te weten welke gedachtes jouw prestatie kunnen verbeteren of verslechteren. Lees verder.

Zoek een sportzorgprofessional